Har jeg et dramatalent?

Talent

Mange har eller har hatt drama som fag på skolen. Den første gangen de fleste stifter bekjentskap med faget er gjerne på ungdomsskolen og de som drømmer om å jobbe med teater videre, velger gjerne en videregående skole hvor de kan ha drama som fag. Siden går turen kanskje videre til teaterskolen for å bli utdannet til skuespiller. Men et av de store spørsmålene som melder seg i de tidligste årene, er om du har et talent for drama?

Hvordan bli god i drama?

Når du lærer drama på skolen, er det mange ulike teknikker du må gjennom. Det er mange forskjellige situasjoner som du må sette seg inn i for å bli god til å spille teater. Drama samt det vi kan kalle læren om fiksjon er et av flere fag som du må mestre for å bli en god skuespiller. Dette er noe av det viktigste innen drama. Du må lære å sette deg inn i oppdiktede situasjoner, slik det er på en teaterscene. Et manuskript som skal følges er også full av oppdiktede scener som krever at du kan følge dem og få folk til å skjønne hva som foregår på scenen. Skal du lykkes med å bli en god dramaskuespiller så må du være god til å sette deg inn i diverse fiktive situasjoner. Klarer du å forestille deg et tau på bakken, hvor tauet er en elv og du seiler ned denne? Eller at du er i butikken og betaler i kassa med kredittkortet (MasterCardkredittkort.com). Dette kan være en oppgave du skal jobbe med på skolen. Er du god til å sette deg inn i slike situasjoner og agere ut fra dem, da er det også mulig at du er et dramatalent.

Øvelse gjør mester

Selv om du kanskje sliter litt med drama på ungdomsskolen, så er det ingen grunn til å gi opp drømmen om å bli skuespiller. Akkurat som i mange andre fag så kan det store gjennombruddet plutselig komme. Se bare på sportsfolk som har levd en anonym tilværelse inntil de plutselig slår gjennom i sen alder. Det samme gjør seg gjeldende innen teater og drama. For å bli bedre er det nødvendig å øve seg igjen og igjen. Plutselig skjer det at alt går opp i en høyere enhet og derfor er det viktig ikke å gi opp, men bare øve seg.

Drama – Hvem blir god?

Drama har eksistert i tusenvis av år og stammer fra det antikke Hellas. Opprinnelig ble det sett på som noe poetisk og det menes at det var Aristoteles som var den første til å skrive et dramatisk verk. De to berømte maskene, som vi ofte ser i forbindelse med kategorien drama på diverse teaterplakater rundt om i verden, stammer også fra Hellas. Disse maskene assosieres med drama og stammer fra to greske beskyttere, Thalia og Melpomene. Thalia er beskytteren for komedie og står bak det leende ansikt, mens Melpomene er beskytter for tragedien og står bak det gråtende ansikt.

I dag kan drama være mye forskjellig

I antikken og i årene fremover var grensene trukket opp på en helt annen måte enn det er i dag. Når folk var på forestilling, så visste de at dersom det var tragedie på programmet, så var det tragedie de fikk se. I dag dekker drama over mye mer og grensene har til en viss grad blitt visket bort. Vi ser dramaoppsetninger som er kombinert med musikk og dans. Musikaler innen dramasjangeren er et annet godt eksempel på andre former for oppsetninger. Det finnes også drama i operaen, men her synges det kun og som motsetning har vi lesedramaer hvor oppsetningen er en dialog som leses opp. Disse lesedramaene var veldig populære på mange romerske amfiteatre i antikken. Med de mange ulike typer drama som finnes stilles det også store krav til skuespillerne som er med i slike forestillinger. Derfor kan vi si at de som klarer å være veldig allsidige og gode innen vanlig teater, musikk og dans, også gjerne er de som blir de beste skuespillerne (her er den best betalte) innen sjangeren drama.

En blanding av talent og læring

De som blir gode kan i mange tilfeller allerede «spottes» av lærerne på skolen. Her jobber de daglig med drama og teater og kan følge med på utviklingen av elevene. Noen har mer talent for skuespill enn andre, men det er selvsagt også mulig å bli god i drama gjennom læringsprosessen. Når de lærer drama på skolene, så skjer det gjerne gjennom forskjellige teknikker innen skuespill, men først å fremst skjer det ved å lære om fiktive situasjoner. Det er på denne måten elevene blir bedre til å mestre de mange ulike former for drama som de vil komme ut for i løpet av karrieren. .