Yoga til å utvikle deg som skuespiller

yoga i skuespilleryrket

Yoga kan hjelpe deg med å fremme skuespillerevnene dine på mange måter. Det er ikke ukjent i enkelte kretser, å praktisere yoga, og det er fordi teknikkene du lærer her, er uvurderlige i mange sammenhenger. I denne artikkelen skal vi utforske hvilke fordeler kan gi deg når du skal utvikle deg som skuespiller og hvordan du kan bruke disse teknikkene når du er i karakter.

Kreativitet er en viktig del av skuespilleryrket

Yoga kan få tankene dine til å roe seg ned og lage rom for kreativitet. For å bryte inn i karakter kreves det fokus, som du lærer gjennom yoga (lær mer om yoga på shanti.no), fordi å fokusere er noe du gjør hele tiden, når du ligger på en yoga matte og finner roen gjennom aktive pusteteknikker. Og er det noe vi vet hjelper skuespillere, så er de tå bevare roen selv i stressede situasjoner.

Bli kjent med kroppen din

Det fremste verktøyet til en skuespiller, er uten tvil kroppen dens, og her er yoga prima. Yoga kan hjelpe skuespillere med å forstå kroppen sin og hvordan de kan bruke kroppen til å få frem uttrykk. Når du praktiserer yoga, er det stort fokus på å lage en forbindelse mellom kropp og sinn. Dette er helt essensielt, spesielt når du er på en teaterscene.

Meditative teknikker

En veldig stor del av yoga er pusteteknikker og hvordan pusten styrer mye av følelseslivet vårt og kan motvirke stress i kroppen. Det er elementer i yoga som eksklusivt fokuserer på pusten og å lære hvordan den beveger seg gjennom kroppen. Dette er åpenbart nyttig i hverdagen, men også for å hjelpe en skuespiller med å få det beste ut av en opptreden. Mange profesjonelle praktiserer yoga rett før de går på scenen, for å få kontroll over nervene, men også for å kontroll på lungene og uttrykk.

Få en fleksibel kropp

For å få en fleksibel kropp og fysisk styrke, er yoga også en gode ledesnor, som hjelper deg på vei. Disse to egenskapene er essensielle for skuespillere. Når du utforsker roller, vet du aldri hvor langt du må gå fysisk for å få frem det uttrykket du vil ha. Ved å praktisere yoga over lengre tid får du etter hvert stålkontroll.

Lad opp batteriene

La oss heller ikke glemme å lade batteriene. I en stresset hverdag, er det viktig å ta seg et lite øyeblikk med mindfulness og finne roen. Det er ingen tvil, om at dette vil hjelpe med å få det beste ut av deg selv, i hverdagen og når du står på scenen.

Yoga kan hjelpe deg med å finne roen selv i de mest stressede øyeblikkene, som rett før du skal på senene eller i en stresset hverdag med mange opptredener. Sørg for at du ikke blir utbrent og ta deg tid til å finne deg selv mellom rollene, så vil du være dyktigere på scenen.

Yoga er noe du kan praktisere hvor enn du er. Du kan ta frem en yoga matte på kontoret, hjemme eller på omkledningsrommet. Så det er bare å komme i gang!

Teater som folkeopplysning

folkeopplysning teater

Drama har ikke bare som formål å underholde, men kan også brukes til å opplyse og undervise. Det har kanskje alltid vært undertoner av dette helt siden amfiteateret til våres egen kjære Henrik Ibsen og inn i moderne tid. Her er noen gode eksempler på hvordan drama er et verktøy til folkeopplysning.

What goes around – en fortelling om kjønnssykdommer

«What Goes Around» er et teaterstykke, som er et veldig godt eksempel på hvordan teater (og drama i det hele tatt) kan være med på å utgjøre en forskjell. Med utgangspunkt i California, USA, er over 60.000 studenter årlig tilskuere til denne forestillingen. I samarbeid med helsemyndighetene i delstaten, har et teaterensemble snekret sammen et teaterstykke til å promotere bevissthet rundt kjønnssykdommer, hvordan kjønnssykdommer påvirker lokalmiljøet og hvordan unngå å bli smittet. Dette er særdeles viktig lokalt, fordi California rangerer høyest på statistikken når det gjelder klamydiainfeksjoner og gonoreinfeksjoner.  Det er også et tema hvordan studentene skal bruke kondom og hvordan teste for kjønnssykdommer. Noe som igjen har gjort at bevisstheten har økt lokalt.

Tsjernobylfortellinger

Tsjernobylfortellinger er et norsk teaterstykke, som setter søkelys på hvordan menneskeheten står ovenfor dagsaktuelle problemstillinger og hvordan ulykken har satt sine spor helt til Norge. Og er et annet, godt eksempel, på hvordan teater kan drive med folkeopplysning, hvor det reaktivt trekkes paralleller til dagens samfunn.

Selve teaterstykket er basert på boken «Tsjernobylfortellinger» av Ingrid Storholmen, som forteller Tsjernobylulykken via flere fortellerstemmer og ulike situasjoner, som igjen viser konsekvensene av ulykken. Et veldig godt utgangspunkt for teater med andre ord. Tsjernobylfortellinger er dramatisert av Birgitte Fjeld Bjørsvik og Ingrid Storholmen

Teater som folkeopplysning – lag inntrykk som vedvarer

Teater kan gi tilskueren en tilnærming til viktige spørsmål, enten det er helse, politikk eller bare mellommennesklige relasjoner, noe skuespilleren kan ha en aktiv og bevisst rolle i, det gjelder selvfølgelig også regissøren og den som skriver stykket. Hundrevis av år gamle oppsetninger kan være like relevante i dag, som de var når de var tidsaktuelle.