Slik utdanner du deg innen drama

Drømmer du om å bli profesjonell skuespiller, eller av å skape et levebrød av å stå på en scene? I så fall finnes det helt klart mange veier til Rom, men å følge et målrettet utdanningsløp som begynner allerede på videregående skole kan absolutt være en god idé. For selv om mange mener at drama, kunst og musikk ikke kan læres på skolebenken, så finnes det nok mange kunstnere der ute som har et behov for å få formet og definert talentet sitt.

Begynn utdanningen allerede på videregående

Selv om man formelt sett trenger en utdanning fra et høyere nivå (høgskole, universitet) når man skal søke seg jobber i arbeidslivet, så kan det være greit å begynne med dramaundervisning allerede mot slutten av tenårene. Og da tenker vi på videregående utdanning, der man i mange fylker kan velge en studielinje som heter dans, drama og musikk. Her får man da muligheten til å fordype seg innen ett av de tre nevnte emnene, som for de fleste av våre lesere da vil være drama.

Velger man dama som fagområde på VGS vil man lære mer om skuespillerteknikker og teaterproduksjon. Man vil få veiledning og regi som skal forberede deg mot det man lærer i «voksenlivet», slik at man er forberedt når man skal studere drama på universitet eller høgskole.

Når man søker seg inn på denne linjen er det heller ikke bare karakterene dine fra ungdomsskolen som gjelder – her kan inntil halvparten av søkerne få innpass etter at de har gjennomført en opptaksprøve. Med andre ord kan det være nødvendig å allerede ha et talent og interesse for drama hvis man ønsker å søke seg inn på denne linjen.

Folkehøgskole og høyere utdanning

Etter at man er ferdig med videregående skole, så kan folkehøgskole være et alternativ dersom man ikke ønsker å hive seg rett i høyere utdanning. En folkehøgskole er mer avslappet og her ligger mye av fokuset på det sosiale, samtidig som man naturligvis også skal lære noe. Men sene kvelder på internatet med mye moro, pokerkvelder og kanskje noen pengespill på Casinofavoritter skal heller ikke utelukkes. Og når man har fått «rast fra seg litt» på folkehøgskole stiller man kanskje enda bedre forberedt til å ta høyere utdanning på en høgskole eller et universitet.

For å kunne studere drama på høgskole eller universitet er man nødt til å ha studiekompetanse fra videregående skole. Dette får man etter tre år med videregående utdanning, men det er altså ikke noe krav at du har gått drama-linjen for å få dette. Du kan søke deg inn på dramastudier uavhengig av hvilken linje du gikk på videregående. Enkelte dramastudier kan uansett ha spesielle krav til utdanningen din, så vi anbefaler at man sjekker de aktuelle opptakskravene på den studieretningen man ønsker å ta senere i livet allerede når man søker seg inn på videregående skole. Da slipper du å måtte ta opp ekstra fag senere for å komme inn på den linjen du ønsker.