Hva er egentlig et «pokerfjes» – og hvordan får du det til?

Poker

Begrepet pokerfjes, eller «poker face» på engelsk, har blitt en del av dagligtalen og brukes i dag hovedsakelig i sammenhenger som ikke har noe som helst med spillet poker å gjøre.

Begrepet pokerfjes kan brukes i mange ulike situasjoner, der det er nødvendig eller ønskelig å legge skjul på sine egentlige følelser. I dagens digitale verden er det ofte vi kan skjule oss bak en skjerm, også i spillsammenheng som på Unibet, men vi kommer vel alle borti situasjoner med element av forhandlinger eller spill ansikt til ansikt noen ganger,

De ulike komponentene i et ekte pokerfjes

Et pokerfjes kan karakteriseres som et ansiktsuttrykk uten noen sterke følelser, verken positive eller negative. Det handler om å ikke avsløre noen ting om hva du egentlig føler om situasjonen. Dette er ikke lett, da det er mange ulike små signaler som kan avsløre følelser:

 • Selve ansiktsuttrykket i form av smil, grimaser eller andre mer eller mindre frivillige muskelbevegelser. Dette er det området som kanskje er mest realistisk å faktisk klare å håndtere, men det vil ikke alltid være lett å for eksempel holde tilbake et smil hvis du får gode kort på hånd, et svært godt tilbud i en forhandling etc.
 • Øyebevegelser og størrelsene på pupillene, kan eventuelt avsløre dine følelser. Dette vil være vanskeligere å kontrollere bevist, å for eksempel hindre seg selv fra å se på bra kort på hånd eller noe du har skikkelig lyst på. Pupillene forandrer størrelse i forhold til lysforhold, men forskning tilsier at de også kan forandre størrelse kun basert på tanker om lyse og mørke forhold.Det er usikkert om dette går å utnytte til noe – men det som er helt klart er at mange pokerspillere sverger til solbriller.
 • Andre fysiske tegn og bevegelser. Den klassiske «løgndetektoren» er basert på målinger av svette og puls. Dette er faktorer som kan være ekstremt vanskelige å kontrollere, men heldigvis er det ikke ofte en motpart kan måle eller oppfatte slike signaler. Men hvis du for eksempel rødmer når du får gode kort på hånd i poker – da har du et stort problem.

Øvelser som kan gjøre deg flinkere til å skjule følelser

Det er mulig å trene opp evnen til å bare vise et pokerfjes, og det handler i stor grad om avslapping og rutiner:

   • Øv på å være avslappet i ansiktet, uten å gjøre noen grimaser og lignende. Dette handler også i stor grad om å bli klar over eventuelle vaner eller uvaner du har.
   • Pass på å opptre konsekvent hva gjelder øyekontakt, eller bruk eventuelt solbriller. Vær bevisst på hvor du ser, og bruk tid på å finne ut av om du burde bruke tid på hvor ofte du blinker – så du ikke ender opp med å stirre på noe eller noen.
   • Pass på små bevegelser med munnen, leppene eller andre svært tydelige tegn som det å bite negler. Igjen handler det om å være så avslappet som mulig, og ikke gi noen ubevisste hint om hva du tenker.

Med litt øvelse er det mulig å få et mye bedre pokerfjes!